Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~AhLaN wAsAhLan....sELamAt dAtAng kE prOfiLE aNa bAkAL jEnAzAh~

~jAgA diRi..jAgA imAn..jAgA hAti..jAgA kEsElurAhannya..^__^~


salam seindah seharum kasturi

moga ukhwah kita harum mekar mewangi hingga ke syurga
dielahmujahidah90. Powered by Blogger.
~Perempuan GEDIK vs Perempuan TAK GEDIK~



Perempuan GEDIK:


Situasi 1: Ketika ada lelaki menegur di laman chat-


Boy: Salam awak sihat?

Girl: Wsslm, saya sihat wak... ;)


Situasi 2:


Boy: Awak nak no phone boleh?

Girl: Ni no saya...o1******* ^__^


Situasi 3: Mesej di handphone-


Boy: Buat apa?=)

Girl: Tengah on9 jap..awak? ;)

Boy: Yeke, saya pun tgh on9...ada ym?nak email?=)

Girl: boleh...ni email saya...:) ****@yahoo.com


Situasi 4: Di ym-


Boy: Hai awak...=)

Girl: Hehehe...ye saya....;)


Situasi 5: Mulalah perhubungan.


Boy: Awk, nak gambar?=)

Girl: Saya dah send kat email....heeeee...

Boy: Cantiknya........=)

Girl: yeke, takdelah biasa je....;) (Bangga)


Situasi 6: Mula calling2....


Boy: Hai awak...Saya call ni tak ganggu ke? (Suara gatal)

Girl: Hehe...mana ada ganggu, saya baru nak suruh awak call...senang sikit daripada mesej...(Gaya gediks)


Perempuan TAK GEDIK:


Situasi 1: Ketika ada lelaki menegur di lama chat-


Boy: Salam, awak sihat?

Girl: Wsslm, Alhamdulillah sihat. (Diam)


Situasi 2:


Boy: Awak nak no phone boleh?

Girl: Hm? Untuk apa? Rasanya tak penting kot. Maaf. (Out)


Situasi 3: Bila ada lelaki mesej.

Boy: Salam, maaf ganggu awak. Buat apa?

Girl: Wsslm. Nak tido dah pun. Kalau takde benda penting, lain kali tak payah la mesej. buat bikin syaitan masuk 'line' nanti. Assalamu'alaikum.

Boy: ?????


Situasi 4: Ym hanya dengan perempuan. Chatting dengan lelaki hanya dengan urusan2 tertentu. (tiada smiley dan hehe,huhu,hihi)


Situasi 5: Laman chat.


Boy: Awak ni sombong lah...Mana gambar awk, takde pun kat photo...Nak tengok boleh?=)

Girl: What?! (Putus fius apa mamat nih!Huh!) Maaf, saya takde gambar. semua dah koyak dimakan tikus....(Mood: Bengkek)


Situasi 6:


Boy: Hai awak....(suara miang)

Girl: Tak reti bagi salam ke? Kalau takde benda penting tak perlu nak calling2...(Huh! Membazir kredit je mamat nih!)


*So, situasi mana satu yang menunjukkan diri kita? Kepada kaum hawa, berhentilah mengganggu iman dan hati si adam...Begitu juga si adam, janganlah terlalu melayan sangat kerenah hawa yang terlalu mengada2 ingin mengambil perhatian anda. Mesej lah ketika perlu. Call jauh sekali. Buat membazir kredit je. Lebih baik kita call mak or ayah kita. itu lebih baik. Ini, bila sunyi mula cari ajnabiyy... Ini ke yang Islam ajar? Macam mana mau berjuang di jalan Allah? Macam mana mau jadi MUSLIM dan MUSLIMAH sejati? Sedar diri sedar ruang di mana kita berada?


Bagi hawa, jangan terlalu getik dan kacau dan layan kaum adam.

Bagi adam jangan melayan sangat hawa yang tidak erti mengenai agama. Bimbinglah mereka, tetapi bukan anda yang perlu bimbing, bimbinglah mereka dengan memperkenalkan mereka dengan MUSLIMAH yang anda betul2 yakin boleh membimbing mereka.


berubahlah sebelum terlambat.

Jika anda inginkan pasangan yg SOLEH dan SOLEHAH, anda sendiri perlu memperSOLEHkan diri anda!


Biarlah kita dikatakan SOMBONG oleh manusia, kerana bukan redha mereka yang kita cari, tetapi redha Allah yg wajib kita cari!


Nak seribu daya , tak nak sejuta dalih! Sendiri mau ingat...

p/s: Renungan bersama


Sumber: http://ansyuhanim.blogspot.com/2011/07/perempuan-gedik-vs-perempuan-tak-gedik.html

11 comments:

Nazihah@Jiha said...

salam alaik.

huhu..akak Dielah,sy ni gemar sgt buat tnd 'smiley' 'hehe' 'huhu' 'hihi'..tak kiralah lelaki perempuan..bolehkah kak??

sEindAh mAwAr bErdUri said...

salam alaik..bukan setakat jiha je suka, kak dilah pun suka buat..tpi smiley dh jrg buat..juz buat hihihi..hehe..huhu..je.tu pun, dgn kenalan rapat..kalau xkenal kt fb, biasa2 je, jwb bnda yang pntg..ada kawan kak dilah pernah tegur kak dilah dulu..skdar prkongsian ye.. dia kata, xmanis kalau antara bukan mahram, buat "smiley2", buat hehe, huhu,hihi, tmbh2 smiley lah..cthnya mcm " (^.^) "..tambah2 bg mereka yg bw imej 'ustaz atau ustazah'..nt org kata, golongan ustaz ustazah pn leh buat mcm tu, sng2 je..mcm xmjga ikhtilat jg..wallahualam..lgpun, kita xtau gaya nada mcm mana org di sana bila baca komen kita kan..sebab tu kena hati2..takut timbul fitnah pula..walau apa2 pn, semuanya bergantung pada niat kita..sejauh mana niat kita...wallahualam..correct me if im wrong..=)

ibtisam~ said...

terima kasih kak dilah...
perkongsian yg baik :)
moga jadi iktibar buat semua..

sEindAh mAwAr bErdUri said...

sama2 kasih dik..insyaAllah~~

afiqah umairah said...

Salam'alaik....

perkongsian yg bagus...

syukran ya ukhti....
krna mengingatkan saya
dgn tarbiah drpd post...

salam ramadhan..=]

sEindAh mAwAr bErdUri said...

@Afiqah Umairah.. salam alaik.. alhamdulillah.. afwan..sama2 beramal ya.. salam ramadhan jg..=)

fieha said...

suka sgt entry ni..teruskan bertinta.. :)

sEindAh mAwAr bErdUri said...

@fieha < insyaAllah..syukran..=)

Dahlia3008 said...

kelakar juga sy bace entri ni. tapi yang pasti, sy x lyn laki yg mengedik dgn prmpuan. haha. ada jugk yg laki gedik. :D apa2 pn. Salam ukhuwah kak Dilah! :)

sEindAh mAwAr bErdUri said...

ada je dik lelaki gediks.. ramai pula zaman skang..haila.. tambah2 kalau di chat fb tu.. adeh... ramai bebenor yang gediks.. saje je nak umpan kita.. eh2.. terlebih sudah.. heee... salam ukhwah jua dahlia.. =)

sEindAh mAwAr bErdUri said...
This comment has been removed by the author.