Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~AhLaN wAsAhLan....sELamAt dAtAng kE prOfiLE aNa bAkAL jEnAzAh~

~jAgA diRi..jAgA imAn..jAgA hAti..jAgA kEsElurAhannya..^__^~


salam seindah seharum kasturi

moga ukhwah kita harum mekar mewangi hingga ke syurga
dielahmujahidah90. Powered by Blogger.
~Ketika Cinta Memanggil Part 6~




***************************************************************

Jam menunjukkan pukul 2.30 petang. Masih berbaki sejam lebih sebelum Asar menjelma. Wardah baru sahaja tiba di biliknya selepas menghadiri meeting bersama ahli-ahli Exco Dakwah dan Tarbiyah kolej kediamannya. Kelihatan Wardah mundar-mandir di dalam biliknya. Sesekali dia melihat jam di telefon bimbitnya. Lalu di dail nya nombor Humaira’. Tapi malangnya, setelah banyak kali di dail, suara perempuan lunak yang fasih berbahasa Inggeris yang menyambut di hujung talian.

“This is the voice mail box for the number 0139997506 and leave the message after the tone...beeeeepppp......”

“Allah...mana kamu ni Humaira’. Ni mesti kes bateri low ni. Tu lah, suruh beli bateri baru, tak nak. Aisshh.. kamu pi mana ni Humaira’. Dah lah dia tak sihat. Demam. Tadi katanya nak orang temankan dia pi klinik. Ish humaira’ ni.. mana kamu..buat risau je...” monolog Wardah. Hatinya risau, hanya Allah saja yang tahu.

Setelah penat menunggu, akhirnya Wardah membuka laptop dan menjenguk Facebooknya yang dah hampir seminggu lebih tak di buka. Sibuk katanya. Dia mahu meng’update status dan pages yang dia dan sahabat2nya yang diberi amanah untuk menjadi admin.

“Rasulullah s.a.w bersabda maksudnya, “Setiap mata akan menangis pada hari kiamat kecuali mata yang menutup dari melihat sesuatu yang haram, mata yang berjalan malam dalam jihad pada jalan Allah dan mata yang menitiskan air mata sekali pun sebesar kepala lalat kerana takutkan Allah.” (H.R Abu Naim)” .. menjadi status Fb nya, mudah2han ia menjadi peringatan bersama.

“Orait. Dah selesai. Em.. nak tengok friend pulak. Ramainya yang add. Em.. Pengemis Cinta Ilahi...mutual friend Humaira’, Asiah, Madihah, Nadhiah, Lilo, Irham...eh..ramainya mutual friend dengan budak matrik aku.. budak matrik aku barangkali.. view profile jap.. oh, amik medic, kat mana ya..tak tulis pula.. eh.. ada komen2 dengan Irham. Kawan matrik ni. Approve je lah......” Wardah bercakap sendirian. Bermacam2 gaya yang dia lakukan, seolah2 ada orang yang bercakap dengannya. Dia teliti satu persatu friend, sebelum dia approve. Ambil langkah berjaga2 katanya. Kemudian, seperti biasa, dia akan menjenguk2 page Fb sahabat2 nya. Menghilangkan rindu dan mengikuti perkembangan semasa mereka. Memang kebiasaannya Wardah lebih suka memerhati dari jauh. Walau dia diam dan seolah2 kelihatan tidak ambil peduli dengan apa yang terjadi dalam hidup sahabatnya, tapi itu tidak bermakna dia tidak mengambil berat. Dia Cuma lebih suka memerhati dan bertindak mengikut kesesuaian keadaan. Dia akan hadir bila mana dia rasa memang benar2 dia diperlukan. Itulah bezanya Wardah dari sahabat2nya yang lain, sentiasa prihatin dengan masalah hidup sahabatnya, dan kerana ini lah dia punyai sahabat yang ramai dan ramai mengasihinya. Lalu, satu persatu diterjahnya Fb rakan-rakannya.

Madihah Shauqah

“Jangan sekali kali kita beranggapan orang yang buruk akhlaknya, akan pergi menemui Allah dalam keadaan hina. Berasangka baiklah kita. Sesungguhnya kemuliaan dan kehinaan bukanlah hak kita untuk menentukannya.org yg hina tp pulang kepadaNYA dlm keadaan suci lbh mulia drpada org yg mulia tp pergi kepadaNYA dlm keadaan hina..”

Wardatul Shauqah : salam kembar..hehee.. like that status!very2 like..heee..good point di situ. Punya makna tersirat. Semua manusia ada hak untuk berubah, jangan kita terlebih melulu menjatuhkan hukuman ke atas seseorang dan jangan kita mengambil alih tugas Allah dengan menjatuhkan hukuman. insyaAllah, mari kita sama-sama teruskan husnuzon dan moga budak kecik ni sentiasa kuat dalam mengharungi mehnah perjuangan. Amin.

Akhirnya, Wardah singgah di Fb Balqis. Sudah lama dia memerhati setiap status Balqis. Dari setiap apa yang di post kan oleh Balqis, dia dapat merasai ada kesayuan di hatinya sahabatnya itu. Mungkin sudah tiba masanya dia bertindak. Di lihatnya Balqis sedang aktif di FB lantas Wardah menegur Balqis melalui PM.

“Assalamualaikum. Balqis sihat? Buat apa tu? Emm.. Balqis..kenapa Wardah tengok sejak dua menjak ni status fb Balqis macam menunjukkan Balqis tengah berduka cita??are u ok my dear?? lama dah nak tanya, tapi tak kesampaian..heee...” Wardah memulakan bicara.

“Wasalam.Wardah kwn yg prihatin.. :')..” segera Balqis menjawab.

Wardah selalu tgk2 wall Balqis..penuh dengan status2 yang menyentuh hati dan syahdu..Balqis kena kuat...”

“Balqis tak kuat mane pun.. kkdg blakon2 kuat jek.. :')..”

“hal apakah yang mengganggu dirimu wahai sahabatku?? ada yang boleh kiranya sahabatmu di sini membantumu? pe2 pn, Balqis kena kuat.. jangan terlalu mengikut perasaan.. insyaAllah..Allah dengar rintihan.....bersabarlah....”

“hal yg tak pntg mane pun.. tp kkdg bila melibatkn soal prasaan, ianya sedikit mengganggu.. Balqis tak tahu smpai bila Balqis mmpu bersabar.. stiap ujian yg diberi, amat mnduga jiwa.. Balqis hanya insan biasa.. Balqis lemah.. banyak dugaan yg Balqis terima.. kekadang Balqis kuat, kekadang Balqis lemah.. tapi sekarang, Balqis lemah sangat.. Balqis buntu sebab Balqis tak tahu ape yang patut Balqis lakukan.. Balqis hanya mampu berdoa supaya Tuhan memberikan Balqis petunjuk....”

“La tahzan ya habibah.biasalah tu..nama pn manusia..ada naik, ada turunnya..kadang2 hari ni kita rasa kuat, esok kita lemah..siapa yang tahu kan..Wardah pun macam tu juga..pe2 pun, Balqis kena juga tabahkan hati. orang kata, orang lain tak dapat bantu kita kalau kita sendiri tak ada usaha untuk bantu diri sendiri. Wardah hanya mampu berdoa utk Balqis dan tolong nasihat atau beri kekuatan semangat mana yang Wardah mampu..selebihnya terserah pada Balqis bagaimana nak hadapinya.. kalau buntu...Allah lah jawapannya..kerana masalah itu datang dari Allah, dan pada Allah lah jua jalan penyelesaiannya..sabar ye..insyaAllah..lama2 nmpk jalan keluarnya..amin....”

“InsyaAllah.doakn supaya Balqis dbri petunjuk olehNya.. trima kaseh Wardah.. Balqis yakin jnji Allah itu pasti.. dan Balqis yakin, Allah pasti menjanjikan yg terbaik untuk setiap hambanya.. tapi bgaimana jika Balqis gagal dlm ujianNya..??..”

“InsyaAllah sayangku..doa Wardah sentiasa mengiringi setiap langkah perjuangan sahabat2 Wardah..insyaAllah..Allah tu tak kejam Balqis..Wardah yakin , Balqis pun mesti selalu dengar kata2 bahawa Allah xkan menguji hambaNya melainkan hambaNya mampu mengatasinya.so. insyaAllah..Balqis tak akan gagal. kalau gagal pun, bukan beerti Balqis terus gagal selamanya kerna itu tndanya Allah mahu kita berusaha lebih lagi.. ingatlah wahai sahabatku, jangan takut andai Balqis gagal kerana kegagalan itu merupakan sebuah kejayaan yang di tangguhkan.. kadang2, xsemua ujian yang Allah timpakan pada kita, terus kita berjaya hadapinya..tidak..banyak step kan yang kita perlu lalui, baru lah akhirnya kemanisan yang kita kecapi.. sama juga lah mcm kita exam.. kena berusaha dulu, baru lah result ok..kalau setakat main2, memang tipis lah harapan nak dapat result ok kan..pe2 pn, jangan di asyik fikir kan gagalkah kita, berjaya kah kita? pe yang perlu, usaha ke arah kebaikan..usaha utk setelkan masalah tu..usaha utk cr jalan.. insyaAllah..lama2, Allah hadirkan dan hadiahkan yang terbaik utkmu..amin.. ‘Boleh jadi kamu membenci sesuatu itu, padahal sebenarnya ia teramat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, walhal ia sebenarnya tidak elok bagimu, Allah mengetahui segala sesuatu, sedangkan kamu tidak mengetahui sesuatu apa pun (yang baik, mahu pun yang tidak elok untuk dirimu).’ (Surah Al Baqarah: 216)..wallahualam..”

“amin... sayu sangat rasa di hati..”.

“amin..em..aah..kadang2 rasa macam, kenapa lah aku je di timpa masalah ni...awat bukan kat orang lain..ahakz..astaghfirullah..itu namanya seolah2 nak menyalahkan tkdir tu..pe2 pn...carilah hikmah di atas setiap kejadian..cthnya..Wardah hari seminggu yang lepas masa Wardah online FB, Allah tegur saya.. Allah uji Wardah..dengan datangkan seorang mamat ni, ‘dush’ hujah Wardah.. and katanya nak saman Wardah, sebab Wardah keluarkan kata2 kononnya bakal membuatkan dia dan kwn2nya malu n dia kata i have no brains sebab Wardah keluarkan penyataan tu.. tapi Wardah tahu, ni cara Allah uji Wardah..Wardah cuba bersabar.. sebab Wardah yakin ada hikmahnya.. selagi mana Wardah yakin Wardah berada di jalan yang benar, kenapa perlu Wardah takut kan??pedulikan je apa yang depa nak ckp...childish..huhu...”

“InsyaAllah. Wardah seorang kawan yang sangat memahami. Alangkah seronoknya kalau Balqis jua punya semangat seperti Wardah. Mesti Balqis tak akan rasa sekecewa ini. Balqis dapat lihat Wardah seorang yang open minded, insyaAllah, ada masa yang sesuai nanti, Balqis bagitahu Wardah. Buat masa sekarang ni, Balqis nak rehatkan minda Balqis yang tengah serabut ni.. terima kasih Wardah...”

“Sahabatku, usah berkata begitu, jangan terlalu menyanjungi diri Wardah ni. Tiada apa yang istimewa pada diri Wardah. Balqis, diri mu yang istimewa. Di sebalik tubuhnya yang lemah ini, sebenarnya tersembunyi semangat juang yang kuat, mungkin Balqis tak sedar bahawa istimewanya Balqis, tapi Wardah dapat rasa semangat juang yang berkobar-kobar datangnya dari diri Balqis. “aku hanya wanita biasa.. yang punya hati dan perasaan.. walau di luaran nampak kuat, tpi aku tetap wanita biasa yang di ciptakan punya hati yang lembut.. tidak ada manusia yang sempurna di cipta. qalbi ku sakit ya Allah. bantulah Qalbi ku untuk kembali sihat sedia kala. simbahlah QALBI mu sentiasa dengan zikirullah. dekatilah qalbi mu dgn Allah. kerana di situ kamu akan berjumpa penawar yang tiada tolok bandingnya. Ya Allah, dengarlah, bantulah dan perkenankan doa kami Ya Allah. Bantu kami agar kami bisa bermadu kasih denganMu semula tanpa ada ragu di hati....” sahabatku.. dariNya datang masalah, dan kepadaNya jualah ada jalan penyelesaiannya. Memang fitrah semulajadi manusia, walau kita pergi jauh mana sekalipun, kita akan tempat kembali ke ‘tempat’ asal.. kuatkan dirimu..kuatkan imanmu..kuatkan semangat..insyaAllah, DIA tak akan pernah meninggalkan mu..tak akan pernah!teruskan tetapkan keyakinanmu padaNya. insyaAllah, sinar kebahagiaan akan menyusul kelak..amin..”

“Speechless.. =) ,. Amin Ya Rabb.. terima kasih banyak2 Wardah. Wardah sahabat yang baik!!terima kasih..”

“Alhamdulillah. Segala2 puji hanya bagi Allah kerna Dia lah yang mencampakan sedikit sifat Ar Rahman dalam hati Wardah. Ok, dah lewat dah ni. Dah nak masuk waktuAsarr. Jom, tinggalkan duniawi sementara. Jaga diri, jaga iman, jaga hati, jaga keseluruhannya.. assalamualaikum...”

“Alhamdulillah. Balqis bersyukur ke hadrat Ilahi dengan menghadiahkan Wardah pada Balqis. Ok2, jom.. waalaikumussalam..”

“Ya Allah, Kau berilah petunjuk dan jalan penyelesaian buat sahabatku. Kau kuatkanlah hatinya supaya tak mudah mengalah dalam setiap ujianMu..amin...” rintih pilu sekeping hati seorang milik Wardatul Shauqah..

“oh..da satu lagi mesej. Buka sekejap.. em..dari Pengemis Cinta Ilahi....”

“Assalamualaikum wahai mawar berduri yang mekar kembang harum mewangi di taman larangan, yang hanya bisa di petik oleh kumbang2 terpilih. Terima kasih kerana sudi approve saya. Moga sentiasa dalam redhanya. Salam tautan kasih semula, Ed...

“Ya Allah. Ujian apakah yang Kau timpakan kepadaku? Setelah lama kami tidak berhubung, dia datang tiba-tiba tanpa ku harapkan kehadirannya. Ya Allah, mainan apa pula yang cuba kau turunkan kepada ku kali ini? Ya Allah... bantu aku dalam mujahadah yang payah ini...”

Dengan pantas Wardah sign out FB tanpa membalas mesej tersebut lantas dia terus berwuduk untuk menunaikan solat fardhu Asar yang baru sahaja kedengaran azannya. Kebiasaannya pada hari hujung minggu,jika tiada hal yang tidak dapat dielakkan, dia dan Humaira’ akan solat Subuh, Zohor, dan Asar berjemaah bersama-sama di bilik mereka, manakala Maghrib dan Isyak mereka akan cuba berusaha mengimarahkan rumah Allah, bersama2 berjemaah di Masjid Universiti mereka. Tapi memandangkan tiada kelihatan tanda2 bahawa Humaira’ akan balik awal memandangkan Wardah masih tak dapat menghubunginya, pada hari itu, Wardah solat berseorangan.

Seusai berdoa, kedengaran suara Humaira’ member salam di luar.

“Humaira’ pergi mana? Humaira’ kan tak sihat. Wardah kan dah janji nak bawa Humaira’ pi klinik.....dah solat??...”

“maaf Wardah. Humaira’ bukan sengaja, tapi Humaira’ dah tak tahan batuk2 ni. Sakit sangat. Humaira’ tak nak ganggu Wardah meeting. Tu yang Humaira’ pergi klinik tadi...belum solat lagi..”

“laa..kenapa pi sorang2. Kan Wardah dah pesan, Wardah temankan. Nanti jadi apa2, sape yang susah kan...”

“emm...emm..emm..Wardah....emm...Humaira’ bukan pergi sorang2, tapi tadi kebetulan dalam bas terserempak dengan Amir Mukhlis, kawan sekuliah Wardah tu, dia tawarkan diri teman Humaira’ pi klinik. Humaira’ dah banyak kali tolak, tapi katanya, dia pun kebetulan nak pi juga. Humaira’ nak tak nak, terima dalam paksa.. Wardah. Please... jangan marah ya..” Humaira’ cuba member penjelasan. Humaira’ sedar, tindakan dia hari ni bakal mengundang amarah Wardah. Wardah memang seorang yang pantang bila dapat tahu ada sahabat2nya keluar berdua-duaan dengan lelaki bukan mahram dan tambahan pula, ada cerita di sebalik Amir Mukhlis, Humaira’ dan Wardah. Humaira’ berdoa moga hati Wardah lembut dan tidak marah. Bukan dia tak kenal sahabatnya ini, walau lembut di luaran, tapi tegas di dalam. Sesuai dengan namanya “Wardatul Shauqah”, “Mawar Berduri”, yang hanya insan-insan terpilih boleh mendekatinya. Pun begitu, Wardah tidak pernah memilih kawan, insan-insan terpilih yang di katakana itu adalah mereka yang dari golongan bukan mahram.

“em..Humaira’..Humaira’.. lain kali, jangan buat lagi ya. Tak manis keluar berdua-duaan. Memang lah kita tahu apa niat kita, tapi orang sekeliling tak tahu. Dikhuatiri menimbulkan fitnah. Kan susah macam tu.. tambah2 lagi keluar dengan Amir Mukhlis tu pula. Aissshh.. ingat-ingat sikit ye. Wardah tak nak pisang berbuah dua kali. Jangan nanti seolah2 kita member harapan pada orang. Wardah sayangkan Humaira’ sebab tu Wardah tak nak Humaira’ buat macam ni ok? Next time, u just call me, and im will be there for u. U know that, Wardah kan akan usahakan untuk kebahagiaan sahabat2 wardah..dah2..pi solat cepat. Kita pi makan, then makan ubat..ok??....”

“hehhehe..ok2..terima kasih Wardah..ni buat Humaira’ berlipat kali ganda sayang Wardah ni....ok bos, saya yang menurut perintah!roger and out!!..hehee.”

“nakal....heee”......

****************************************************************

Bersambung...

~Ketika Cinta Memanggil Part 5~



****************************************************************

“Wardah, ada ke bas ni? Jom lah kita tunggu kat depan bus stop kat jalan besar Matrik ni. Kita boleh naik bas2 lain selain bas Rahmat Alam tu. Ramai orang ni Wardah, confirm kena berdiri kita nanti.....” Asiah Khadeeja member cadangan.

Tika itu, Wardatul Shauqah, Insyirah Humaira’ dan Asiah Khadeeja sedang menunggu bas Rahmat Alam yang menjadi pengangkutan utama pelajar Kolej Matrikulasi Pahang untuk ke Bandar Kuantan. Teringat teguran jenaka pensyarah mereka, “ Orang hujung minggu kejar Rahmat Allah, tapi kalian semua kerja Rahmat Alam....” Memang menjadi rutin harian setiap hujung minggu bagi pelajar Kolej Matrikulasi Pahang berebut-rebut menaiki bas Rahmat Alam. Bermacam-macam ragam yang dapat di lihat ketika itu. Dan bermacam-macam aksi mereka merebut tempat duduk. Yang lemah, berdirilah jawabnya, yang kuat akan menang. Kebiasaannya, Wardah dan sahabatnya lebih suka mengalah dari berebut-rebut, dan akhirnya, merekalah yang akan berdiri. Kadang2, bukan tiada tempat kosong di dalam bas tu, tapi mereka lebih rela berdiri dari duduk di sebelah lelaki. Kata mereka, selagi mana mereka mampu menjaga diri dan ikhtilat, mereka akan pertahankannya. Pernah juga sekali, Wardah dan sahabat-sahabatnya “di perli” oleh konduktor bas sebab rela berdiri dari duduk sebelah lelaki. “oh. Geng-geng ustazah, tu yang tak nak duduk tu. Haram katanya.....” Wardah dan sahabat-sahabatnya membalas kata2 konduktor bas tu dengan seulas senyuman. Walau dalam hati berbirat dengan kata2 tu, namun mereka tetap senyum. Biarlah apa orang nak kata, bukan pandangan manusia yang mereka nak cari, tapi pandangan Allah yang hakiki itu yang mahu dikejar.

Pada hujung minggu itu, ramai pelajar yang Outing. Beli barang untuk buat persembahan barangkali, kerana minggu depan pihak Dinamika Kemahiran akan menganjurkan pertandingan dan setiap kelas yang terdiri dari pelajar Sains Hayat wajib untuk membuat persembahan berdasarkan kategori masing-masing. Kebetulan, kelas Wardah di amanahkan untuk membuat persembahan sajak yang di sertai dengan lakonan. So, banyaklah props yang mereka perlu sediakan. Hampir semua rakan sekelas mereka pergi untuk membeli barang2 props mereka. Rakan2 mereka yang lain sudah lama menyusul pergi ke Kuantan, mereka bertiga menyusul kemudian kerana lama menunggu Asiah Khadeeja bersiap.

Cadangan Asiah Khadeeja di sambut mesra dan mereka bertiga menunggu bas di luar Kolej Matrikulasi Pahang.

“ni ada ke tak bas ni? Lama juga tunggu. Seram pun ada. Sunyi je.kita bertiga je pulak tu..aish..menakutkan...” rungut Asiah Khadeeja.

“itu lah As, Humaira’ pun dah berpeluh ni...” sambut Insyirah Humaira’ mengiyakan kata2 As..

“tau xpe. Dah cair make up Wardah ni. Nanti xda sape2 nak kat Wardah dah..hehehehe..” Wardah sekadar berjenaka..

“Apalah Wardah ni, nak cair make up apa nya, macam lah Wardah pakai make up, bedak pun Wardah pakai sikit je.. lain lah As ni, baru leh kata gitu. Tukar dialog, tukar dialog, sepatutnya As kata gitu...hihihi..”

Kata-kata Asiah berjaya meletuskan ketawa mereka bertiga. Asiah Khadeeja, memang seorang yang lemah lembut, Wardah label dia dan Humaira’ sebagai golongan ‘lembut’ sebab bagi Wardah, mereka berdua bila bertutur, lembut bicaranya, dan bila berjalan, lenggok pinggangnya, bukan sengaja, tapi sudah azali mereka di cipta begitu. Subhanallah, siapa yang pandang, pasti akan terpikat. Sedang asyik mereka berbual-bual untuk menghilangkan kebosanan menunggu bas, tiba-tiba ada 4 buah lori yang mengangkut simen berhenti depan bus stop tempat mereka menunggu. Debaran hati masing2 hanya Allah dan empunya diri yang mengetahui. Takutnya mereka, dikhuatiri mereka di apa2 kan. Dalam hati, Wardah cuba husnuzon, “mungkin mereka nak check tayar masing2 kot. Takut bocor kot..” mereka pegang tangan antara satu sama lain, member kekuatan dan semangat, moga tiada apa2 yang berlaku. Mereka berdoa dalam hati. Namun, Allah itu Maha Mengetahui tahap kemampuan hambaNya, lalu Dia menguji mereka. Seramai 6 orang lelaki turun dari lori tersebut dan menghampiri mereka bertiga. Ya Allah, saat itu, tangan Humaira’ menggigil ketakutan. Di kejapnya tangan Wardah supaya Wardah bagi kekuatan padanya. Asiah jua begitu, memegang erat tangan Wardah. Seolah mahu menjerit kesakitan Wardah kerana mereka berdua mencengkam kuat tangannya, tapi Wardah tetap bertahan. “Aku kena kuat, aku kena kuat. Kalau aku tak kuat, apa akan terjadi pada sahabatku. Ya Allah, kuatkan aku dan sahabat2ku dan jauhi kami dari niat jahat manusia2 ini. Dengarlah dan perkenankanlah doaku ini...” rintih hati Wardah.

Dua orang lelaki menghampiri mereka, seorang lelaki pula menuju ke semak tepi bus stop, manakala 3 orang lelaki lagi stand by di tepi lori masing2. Mereka bertiga tidak henti2 berdoa dan berzikir. Kaki mereka seakan2 kaku untuk menyelamatkan diri. Yang mampu mereka lakukan adalah berdoa, berdoa dan berdoa.

“hai cik adik manis bertiga. Nak pergi mana? Bandar? Jom. Abang2 boleh hantarkan. Tak pe, tak pe, tak perlu risau, tak perlu bayar, free of charge je..hehehee..jom lah. Jangan malu2....” ajak seorang lelaki yang mungkin dalam lingkungan 40-an.

“Aaah cik adik. Jom lah. Sebelum sampai Bandar tu, kita boleh buat ‘projek’ ringan2 sikit, xperlu takut, xpandai abang2 ni boleh tolong..hahahaaa....” seorang lelaki bermisai pula bersuara sambil gelak kuat.

“issshh...geram betul abang tengok yang pakai tudung labuh ni, apa lah yang cik adik sembunyi kan sangat dari tudung yang besar tu. Ni buat abang tak sabar ni..cepatlah sayang. Jom2...” rakus lelaki pertama tadi mengeluarkan kata-katanya.

“Ya Allah. Aku tahu Kau sedang memerhatikan kami. Aku tahu Engkau sengaja ingin menguji kami. Aku yakin, ada sebab kenapa Kau uji kami dengan ujian ini. Aku tahu, ujian itu merupakan MainanMu. Ya Allah, pun begitu, aku tetap ingin meminta padaMu, tunjukkanlah kami jalan keluar dari permasalahan ini, hadirkanlah pertolongan kepada kami walau dengan seangkatan semut sekalipun. Ya Allah.....Aku tahu Kau sedang mendengar doa kami...Ya Allah....”rintih hati Wardah.

Tiba-tiba...

“Ehem..ehem..Assalamualaikum abang-abang semua. Lori2 abang rosak ke sampai semua lori tersadai kat sini? Ada boleh saya dan kawan2 bantu ke?? Tak pun, saya boleh panggil polis berdekatan bantu tolong setelkan ‘masalah lori2’ abang ni......” ujar satu suara pemuda yang datang bersama 4 orang kawannya.

“eh..xda pe2..polis?eh..xda pe2. Lori kehabisan air je td. Dah ok dah ni....” jawab pemuda kedua tadi tergugup2.. dengan pantas mereka berenam beredar dari situ.

Alhamdulillah, segala2 puji hanya bagi Allah. Bersyukurnya mereka kepada Allah kerana telah perkenankan doa mereka. Keyakinan Wardah pada Penciptanya makin mendalam. Benarlah, janji Allah itu pasti. Teringat dia pada firman Allah yang bermaksud,

“Wahai orang-orang yang beriman, kalau kamu membela (ugama) Allah nescaya Allah membela kamu (untuk mencapai kemenangan) dan meneguhkan tapak pendirian kamu.”

Surah Muhammad; ayat 7.

Tak sia-sia selama ini dia dan sahabat2 berjuang di jalan Allah. Belum pun sempat mereka mengucapkan terima kasih atas pertolongan lelaki itu dan sahabatnya, dia terlebih dahulu mengundurkan diri jauh sedikit dari mereka bertiga dan menunggu bas bersama2.

“Wardah, baru Humaira’ perasan, tu lelaki yang nama Ed, lelaki yang ramai peminat tu, yang sosial sikit. Pastu ramai awek kot. Dah ramai juga perempuan2 patah hati dengan dia, dan baru2 ni dengar cerita si Balqis nak bunuh diri kot sebab si Ed tu tolak cinta dia mentah2.. ish. Dasyat betul penangan cinta si Ed ni... “ Humaira’ panjang lebar bercerita.

“Aah lah Humaira’. As pun baru perasan. Selama ni tengok dari jauh je, sekarang dapat tengok dari dekat, fulamak, handsome nya. Terpikat As.tolong kita tadi tu, nak tunjuk macho lah tu..but, so sweet..hehee...”

“Astaghfirullah..bebudak berdua ni. Ke situ pulak. Ni dah lari niat ni. Betulkan niat balik. Kita bru je terlepas dari di timpa musibah yang teruk, ada pula kata macam tu. Wahai sahabatku berdua yang dikasihi, bawa2 mengucap dan istghfar, jangan terlalu terikut dengan perasaan, Allah baru je bagi teguran kat kita tadi, moga kita ambil pengajaran dari peristiwa tadi ye...Baik ke, playboy ke dia, itu kita tak dapat nak nilai sebab kita dengar dari orang lain, bukan kita yang Nampak sendiri dan dengar dari mulut dia sendiri. Lagipun, biarlah Allah yang nilai dia, jangan kita ambil tugas Allah, sesuka hati nak jatuhkan hukuman kepada seseorang tu. Apa2 pun sahabat2ku, kita dah terhutang budi pada mereka. insyaAllah, lepas ni, kita sama2 ucapkan terima kasih kat mereka sebab mereka dah tolong kita tadi..ok sayang2 ku? Husnuzon ok??....” nasihat Wardah pada sahabat-sahabatnya. Wardah memang mengerti perangai Asiah Khadeeja, yang kadang2 cakap tanpa berfikir panjang dan cepat terpengaruh dengan kata2 orang lain tanpa melihat buktinya. Itulah kekurangan Asiah, namun begitu tak pula Wardah meluat mahupun membenci Asiah, tapi dia cuba membantu dan menasihati dan menutupi kekurangan Asiah tu dengan ilmu2 yang ada pada dirinya. Kata orang, bersahabat itu kan saling lengkap melengkapi, kurangnya sahabat kita, ada lebihnya kita, kurangnya kita, ada lebihnya sahabat kita. Dan kerana itu lah kita bersahabat, saling lengkap melengkapi antara satu sama lain.

Akhirnya, selama hampir 45 minit menunggu, bas Sri Jengka berhenti depan mereka. Kebetulan, bas Rahmat Alam jua datang pada masa yang sama memasuki perkarangan Kolej Matrikulasi Pahang. Memang benarlah kata orang, penantian itu satu penyeksaan. Dan segala yang berlaku ada hikmahnya. Ed dan sahabat2nya mempersilakan mereka bertiga naik dahulu. Terkejut mereka bertiga namun sempat mereka sembunyikan reaksi muka mereka. Setibanya waktu Wardah untuk naik bas...

“Alhamdulillah. Terima kasih saudara sebab dah bantu kami tadi..” ujar Wardah..lalu dengan berhati2 dia memijak tangga meloloskan ke dalam perut bas.

“Alhamdulillah. Syukur pada Allah, Allah yang memberi bantuan pada saudari semua dengan menghantar kami untuk membantu, tiada apa2 yang kami sumbangkan....” ujar Ed membalas kata2 Wardah.

Wardah sempat menangkap kata2 Ed walaupun tika itu dia sudah berada di dalam bas.

“Alhamdulillah. Moga kau dan sahabat2 sentiasa dalam redha Allah.. ya Allah. Moga Kau pelihar dirinya dan sahabat2nya. Entah kenapa, aku Nampak sifat soleh dalam dirinya...astaghfirullah...koya pula aku ni....” bisik hati Wardah.

Tersenyum-senyum Wardah sendirian.

“uit2 cik bunga mawar berduri oooiii.. Pe senyum2 ni? Cter Hindustan ni dah lama habis dah lah. Ni mengelamun kat sape ni? Kat cik abang Jordan ke? Itulah, bagi peluang suruh tengok muka, xnak, jual mahal, ni dah teringat2...Wardah..Wardah..dengar tak humaira’ ckp ni...”, Humaira’ melibas2 tangan di muka Wardah sambil menggoncang2 bahu Wardah.

“eh2.apa Humaira’ cakap tadi? Tak dengar lah. Laaa.. dah habis ke ceritanya? Laa..ulang balik.nak tgk semula.. eh2.. apa humaira’ ckp td??”.. Wardah baru tersedar dari lamunan panjang.

“laa...mengelamun rupanya. Malas dah lah cakap ngn Wardah. Dah2, xboleh tengok dah. Jom2, solat2, pastu kan Wardah kata ada meeting jap lagi. Humaira’ nak buat homeworks jap. Fizik ni, tak faham pulak. Esok boleh kita rilex2, kata hari sabtu..heee..”

Wardah tersenyum lantas cepat2 dia pergi mengambil wuduk. Rupanya dia mengelamun selama cter Hindustan tu di mainkan. Teringat zaman matrik yang begitu indah. Banyak pengalaman pahit dan manis yang dia dapat dari zaman matrik. Dan dari sana juga, banyak jenis dan ragam manusia yang dia temui dan dia banyak belajar dari mereka tentang episode suka duka kehidupan. Dari sana juga lah dia mengenali jenis manusia seperti Ed. Walau dia hanya kenal Ed hanya seketika waktu, tapi entah kenapa di hatinya begitu yakin Ed bakal menjadi pejuang Agama Allah yang hebat.

“Ed, agaknya, di manalah kamu sekarang? Adakah doaku telah di makbulkan Allah....setiap solat, Wardah tak terlepas untuk berdoa pada Ed supaya Ed berubah jadi lebih baik dari hari2 semalam...Ed.....Allah..Astaghfirullah...jauh aku terpesong..aku dah bertunang..allah......”

Moga esok lebih baik dari hari semalam. Amin....

***********************************************************

Bersambung...

~Ketika Cinta Memanggil Part 4~




****************************************************************

4 bulan sudah berlalu dan mereka berdua kembali ke Universiti Malaysia Sabah bagi menyempurnakan pengajian mereka yang masih berbaki selama 2 tahun lagi.

“Humaira’, jom kita tengok movie. Citer Hindustan! Hum Saath Saath Hain!!” teriak Wardah pada Humaira’ yang sedang asyik mendengar lagu ‘Tika Dinihari’ nyanyian Devotees.

“erk? Citer tu lagi? Ala, cerita lain lah, ni asyik tengok cerita Hindustan je. Tengok lah korea ke..jepun ke.. baru best hehe..” pujuk Humaira’.

“Tak nak lah. Ok2, kita tengok cter hantu nak? Tak pun kungfu?,” Wardah cuba membantah.

“Hantu?! Tak nak lah. Peliklah Wardah ni, orang lain suka cter2 romantik, tapi Wardah suka cter hantu. Seram lah....xnak2..ok2..kita tengok Hindustan je. Tapi janji kali ni je. Ok?,” akhirnya Humaira’ mengalah dengan Wardah.

“Hooraaaayy!!ok2. insyaAllah, Wardah cuba..hehee..best cter ni. Lagu2 dlm cter ni pun best. Tambah2 lagu “I Love U” masa depa naik bas nak balik kampung tu.best.. dengar ye Wardah nyanyi......”

ABCDEFGHI - JKLM - NOPQRSTUVWX - YZ

I Love You.

Chhutiyon Ke Yeh Din Hain Suhane,

Saathi Tera Yuh Saath Rahe,

Bachchon Ke Sang Bachche Phir Ban Jayen,

Mauj Mein Jhoome Zara, Masti Karen,

Ban Ke Badal, Ban Ke Panchhi, Udte Rahen.

Kya Baat Hai Jijaji.

ABCDEFGHI - JKLM - NOPQRSTUVWX - YZ

I Love You...

“Oppss..terlebih sudah..hancur lagu..hehe.. kebiasaanya, kalau Wardah dengar lagu2 dalam cter ni mengingatkan Wardah zaman2 silam, zaman sekolah, zaman matrik.. rindu betul......”

“em..betul tu..oh..patutlah suka dengar. Boleh mengimbau zaman matrik rupanya. Zaman di mana ada Ed kan.....” Humaira’ terlepas bicara.

Humaira’ baru tersedar atas keterlanjuran bicaranya lantas dia memohon maaf dari Wardah. Wardah hanya mampu tersenyum. Senyuman yang sukar ditafsirkan. Hanya tuan empunya diri dan Allah saja yang tahu.

“Tak pe Humaira’. Wardah tak amik hati pun. Lagipun, kisah lama kan, buat apa nak di ambil hati, sedangkan tak ada apa2 pun. Don’t worry my dear. Im Fine..,” Wardah melemparkan senyuman manis buat sahabatnya.

“apa2 pun, Humaira’ tetap nak minta maaf juga. Maafkan humaira’ ye...”

“Maafmu diterima sayangku...”

“Terima kasih bungaku...hehehe..by the way, lupa nak interview Wardah. Tak sempat nak bertanya. Apa khabar tunang Wardah? Apa ye nama dia? Terlupa dah Humaira’. Dia buat apa sekarang? Dah tengok gambar dia lepas bertunang tu? Yela, time bertunang dulu kan dia tak datang, Wardah tak bagi. Ada ke patut..hehee....” berduyun2 soalan yang ditanya Humaira’

“ish budak ni. Banyak betul soalannya. Kalah Abang Nas episod terjah Melodi ni.. haila. ok2. Nama tunang Wardah, Ahmad Irfan Hadi,insyaAllah dia amik medic kat Jordan University of Science Technology (JUST), Wardah xberapa pasti dia tinggal lagi berapa tahun untuk grad, sebabnya masa kak long ngan umi cerita pasal latar belakang dia, Wardah xberapa dengar sangat time tu sebab masa tu tengah tengok movie hantu..hehe..so..segan dah nak Tanya balik. Yang pasti Wardah dulu grad dari dia. insyaAllah bi iznillah.. Umur sebaya dengan kita. Em.. tak tengok pun gambar dia. Tak pelah. Lagipun, insyaAllah, tak kan ke mana pun. Wardah sebenarnya agak risau andai Wardah tengok dia, terbit di hati Wardah nak membandingkan diri dia dengan orang2 sekeliling. Nauzubillah.. so, Wardah rasa baik tak perlu tengok sehingga tiba masa yang sesuai.. insyaAllah... apa yang Wardah dengar dari kak long Wardah, insyaAllah, dia seorang pejuang Agama Allah. insyaAllah, dia seorang yang suka hidup dalam suasana tarbiyah. Tiada yang lebih menggembirakan hati Wardah melainkan dia tetap istiqamah dalam melaksanakan tanggungjawabnya sebagai khalifah di muka bumi ini.amin........”

“Amin Ya Rabb.......” Humaira’ membuat gaya ala2 Mas Azam dalam cerita Ketika Cinta Bertasbih..

“hehe..lucu lah Humaira’ ni.ok2, dah2, jom layan Hindustan!!!”....

sebenarnya, hatinya agak kerisauan andai dia membandingkan tunangnya dengan Ed.. iya.. Ed.. telah lama nama itu tidak meniti di bibirnya, tapi malam ini Humaira’ berjaya membuatkan dirinya terkenang pada pemilik nama tersebut. Mungkinkah kerana Ed, saban malam tidurnya kadang2 tidak lena? Mungkinkah kerana Ed, kadang2 dirasakannya dia seolah2 berat hati untuk menerima tunangnya? Ed? Siapa kamu? Sehingga berjaya meninggalkan kesan di hati. Ya Allah, mainan apa yang Engkau cuba lakukan kepadaku ini? Ya Allah, janganlah Engkau uji aku dengan ujian yang tak mampu aku lalui. Ya Allah, tabahkan diriku. Ya Allah, hanya kepadaMu semata2 aku merintih pertolongan. Allah.. Beratnya ku rasakan panahan hati ini. Allah............

**************************************************************

bersambung