Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~AhLaN wAsAhLan....sELamAt dAtAng kE prOfiLE aNa bAkAL jEnAzAh~

~jAgA diRi..jAgA imAn..jAgA hAti..jAgA kEsElurAhannya..^__^~


salam seindah seharum kasturi

moga ukhwah kita harum mekar mewangi hingga ke syurga
dielahmujahidah90. Powered by Blogger.
NIKAH vs MATI?



NIKAH vs MATI?

Ramai Sahabat-sahabat di luar sana sedih dan risau akan jodoh dan pasangan masing-masing. Wahai sahabatku, bacalah tinta ini dengan hati yang terbuka. Ingatlah, setiap manusia itu Allah sudah tetapkan jodohnya yang tersendiri, lalu mengapa engkau masih merisaukannya?

Bagi yang sudah berumahtangga, saya ucapkan "Barakallahu lakum" Semoga kalian mampu mendidik generasi kalian dengan didikan Islam yang sempurna. Sehingga terlahirnya semula pejuang-pejuang Islam yang bakal memartabatkan Islam! Bagi sahabatku yang belum bertemu jodoh, ingatlah bahawa Allah sudah tetapkannya sejak engkau di dalam kandungan ibumu lagi. Lalu, persiapkan saja diri untuk menjadi suami/isteri yang bertanggungjawab memgang amanah yang lebih besar kelak.


Bukankah kita pernah dengar berita pejuang Islam yang syahid di usia remaja? Mereka belum sempat berkahwin, tetapi sudah dijemput Ilahi? Apakah jodoh dan perkahwinan ini pasti dilalui oleh setiap orang? Jawabnya tidak! Setiap orang Allah janjikan pasangan masing-masing, tetapi tidak semestinya pasangan itu hadir di dunia, tetapi ayat itu umum, Allah tidak mengkhususkan bahawa pasangan kita pasti ada di dunia! Tidak, tetapi ingatlah, jika tidak di dunia, di akhirat insha-Allah pasti ada yang menantimu. 

Tidak semua orang dilahirkan akan bernikah suatu hari nanti. Tetapi ada yang mati di usia yang sangat muda. Kerana MATI itu PASTI, tetapi NIKAH itu belum pasti. Lalu, mengapa engkau terlalu risau memikirkan benda yang tidak pasti itu melebihi benda yang pasti???


Jangan sesekali begitu wahai sahabat! 

Ada di antara kita yang sudah merancang untuk bernikah pada sekian-sekian tarikh, tiba-tiba di saat hari pernikahannya dia dipanggil Ilahi tanpa asbab. Persiapan nikah sudah tersedia rapi, tetapi persediaan mati belum tentu tersedia rapi.


Ingatlah, Allah menjanjikan yang terbaik buat kalian. Jika tidak ada jodoh di dunia, itu petanda tidak ada yang layak sebanding denganmu. Kerana itu Allah sediakan pasanganmu di syurga abadi. 


Yang pasti, yakinlah jodoh tidak semestinya kekal bersama. Tapi, jodoh di syurga itu pasti sentiasa bersamamu di sana.


Lalu, apa yang lebih penting untukmu persiapkan? Persediaan untuk NIKAH atau MATI?

Ingatlah, kain kafanmu sudah sedia ditenun di saat engkau sedang leka bergelak ketawa. Namun, baju pengantinmu tidak akan ditenun jika engkau sendiri pergi menempahnya terlebih dahulu. Lalu, manakah yang lebih pasti engkau akan bertemu? Allah atau pasanganmu?

Dengan mengingati perbezaan ini engkau akan merasa tenang setenang air embun di waktu pagi.
"Ingatlah Allah, dengan mengingati Allah hati akan jadi tenang dan tenteram"

Salam Muhasabah bersama~

# Aman dengan Iman. 


P/S: Copy Paste Publish from blog sahabat saya, cik DelishaHaseena, NIKAH vs MATI.

feel free to follow these PAGE:
page cik DelishaHaseena:



 

Hijab, I'm In Love







Hijab? Lalu apakah sebenarnya itu Hijab?

Hijab adalah penutup. Hijab adalah penghalang. Hijab adalah tabir. Dalam hijab, kita mengenal ada namanya Jilbab. Sebuah pakaian longgar, untuk para wanita muslimah, para wanita yang mengaku cinta kepada Allah s.w.t. jilbab adalah sebuah pakaian longgar, yang kemudian ditambahi dengan himar atau kerudung untuk menutup aurat dari para wanita muslimah.

Saya jadi teringat beberapa tahun lalu ketika saya masih berada di zaman jahiliah. Saya sangat bahagia dan bangga ketika orang memuji rambut indahnya, ketika orang mula mengatakan bagus sekali kamu dengan pakaian seperti ini. Saya mengenakan pakaian-pakaian yang terbuka pada saat itu. Sampaikan kemudian pada satu titik, saya kemudian berfikir, memang cantik di mata manusia,  tapi ternyata, saya tidak cantik di mata Allah. Cantik di mata manusia, semua manusia terkesan melihatnya. Tapi tidak ada ertinya di mata Allah.

Bagi teman-teman yang belum berhijab, yang masih ragu untuk menutupi dirinya dengan hijab, kenapa harus menunda lagi? Banyak sekarang orang mengatakan lebih baik hatinya dulu dijilbapi, kemudian baru raganya. Kenapa kita tidak ubah paradigma itu? Mari kita katakan, bismillah Ya Allah, saya berhijab, mudah-mudahan dengan hijab ini akan menjadikan saya hamba yang taat padaMu Ya Allah, hamba yang senantiasa menjalankan perintah-perintahMu Ya Allah.

Banyak sekali orang mencari-cari alasan untuk menutupi hatinya dulu,baru kemudian badannya, baru kemudian raganya. Padahal kalau sampai menunggu seperti itu, mahu sampai kapan? Kerana manusia ini tetap khilaf dan salah. Kalau menunggu menghijab hati dulu sampai kapan? Kerana manusia terus berbuat salah, terus berbuat salah, terus berbuat salah.

Bagi teman-teman yang masih belum berkeinginan untuk berhijab, kenapa? Apakah takut tidak mendapatkan pekerjaan? Percaya bahawa rezeki itu tidak pernah tertukar. Tidak perlu bergantung pada manusia. Allah telah memberikan rezeki masing2 pada setiap orang, jadi jangan pernah takut dgn itu. Tidak mungkin ketika kita menjalankan perintah Allah, lalu Allah mengabaikan kita. Tidak mungkin ketika kita menjalankan perintah Allah, lalu Allah meninggalkan kita. Malah sebaliknya. Ketika kita menuju ke jalan Allah, kita berjalan menuju ke arah Allah, Allah akan berlari menuju ke arah kita. Allah akan menyambut kita, akan ada beribu tangan kebaikan yang akan siap membantu kita ketika kita memutuskan untuk menuju ke arah Allah s.w.t.

Untuk teman-teman diluar sana, yang masih belum berhijab, kenapa?? Takut tidak cantik lagi?? Percayalah bahawa lelaki yang baik tidak akan mahu wanita yang dicintainya dinikmati oleh setiap pasang mata. Kenapa tidak juga berhijab? Takut dilarang suami, atau orang tua kah? Ya, kita harus taat kepada mereka. Tapi kita tidak perlu taat kepada mereka ketika mereka tidak taat akan perintah Allah swt.

Allah hanya ingin wanita dimuliakan. Allah hanya ingin wanita dihargai. Allah mencintai kita, kerana mencintai kita, Allah membuat satu surah khusus dalam Al-Quran,  Surah An-nisa. Kerana Allah mencintai kita, bahkan cara pemakaian sahaja Allah atur. Ini menjadi pe’el (tabiat) bagi teman-teman yang sudah berhijab. Bagi teman-teman yang sudah berhijab, alhamdulillah Ya Allah, Banyak2 bersyukur kepada Allah kerana Allah telah memilih kita diantara semua wanita untuk berhijab, untuk menutupi aurat kita, untuk menutupi keindahan kita dan hanya bisa dilihat oleh orang-orang yang berhak untuk melihat kita.

Tapi berhijab saja tidak cukup, menutupi aurat diluar saja tidak cukup, kerana ada lagi yang harus dilakukan setelah kita memutuskan untuk berhijab. Apa itu? Belajar.  Belajar bagaimana cara memakai hijab yang diperintahkan oleh Allah. Dalam surah Al-Ahzab, ayat 59, Allah mengatakan, “Wahai Nabi, katakanlah kepada isteri, kepada anakmu, kepada isteri orang mukmin, pakailah jilbab untuk menutupi auratmu dengan demikian kamu mudah dikenal dan tidak diganggu”.

Ertinya apa? Jilbab berfungsi sebagai pelindung, bukan penghias. Semakin kita menghiasi diri kita, semakin kita berusaha menarik perhatian orang agar seluruh mata menuju ke arah kita,  semakin kita menghilangkan aset jilbab yang sebenarnya. Hijab is modesty, hijab adalah kesederhanaan. Memakai jilbab adalah bukti cinta pada Allah, memakai Jilbab adalah bukti malu kepada Allah, memakai jilbab adalah bagi orang –orang yang senantiasa menuju ke arah Allah. Hijab adalah pakaian orang-orang yang senantiasa mencintai Allah,  hijab adalah pakaian wanita-wanita muslimah yang ingin menjaga kemuliaan dirinya dengan kesederhanaanya. Sekali lagi, hijab adalah kesederhanaan. Ia bukan penghias, tapi ia pelindung diri kita bagi menjadi wanita-wanita mulia, wanita –wanita penghuni syurga. InshaAllah... =)

By *Oki Setiana Dewi*

versi video boleh klik di link ini..

Hijab, I'm in Love


Ku Kembali... Random typing.......

Assalamualaikum...

Apa khabar sahabat? dah lama bebenor tak hupdate blog. last hupdate rasanya raya haji tahun lepas... emm.. agak lama juga kan?? actually.. hari tu saya ada buat cerpen baru.. dah siap separuh... ingat nak lah siapkan sepenuhnya dan publish kat blog ni.. tapi tetiba my lappy ni sakit pula, kena format semua, tak dapat nak backup semua tu.. so, hilang begitu sahaja cerpenku... kesimpulannya.. jadi malas pula nak menulis semula.. penat kot tulis hari tu... seharian mengadap lappy, idea mencurah-curah datang.. sekarang dah tiada idea pula.. tambahan pula, sibuk dengan tanggungjawab sebagai seorang pelajar... sibuk ke? kunun....


cepat betul masa berlalu sekarang ni.. sangat pantas! sekarang ni dah final year... after that, kerja.. jujurnya, risau, takut, seram, semua bercampur baur.. sedangkan masa buat resume nak minta Latihan Industri pun gementar. ada 3 company yang rejected, terasa menusuk-nusuk kalbu ni. kecewanya rasanya kalah dari orang putus cinta.. eh eh eh.. alhamdulillah, akhirnya ada juga 3 company yang terima. MUIP Pahang, UPM, dan TadikaGenerasiku. Setelah berbincang dengan keluarga, dan timbangtara semua perkara, akhirnya, saya pilih untuk berkhidmat di TadikaGenerasiku.. Moga Allah permudahkan urusanku nanti. Jujurnya, masa nak pilih ni sangat sukar..

sampaikan ada kawan cakap,
"tak perlu lah tanya keluarga dah kalau dah nekad nak pergi ke tadika tu.... hantar je borang ni. tandatangan dh dapat..kan senang..."


saya jawab...

"eh.. tak boleh.. walaupun dah buat pilihan, tapi tetap kena tanya mak ayah... kita tak boleh belakangkan mak ayah kita.. redha mereka kita wajib kena ambil peduli...."

kan? bagi saya, setiap apa yang saya buat, mesti saya letakkan mak ayah as my first priority after Allah dan Rasul. walaupun sekarang saya stay jauh dari mereka, kalau saya nak pergi mana-mana, saya akan call mak, minta kebenaran.. even kalau saya nak makan sedap-sedap atau beli barang cantik2 ke, mesti saya akan fikir, "aku makan sedap-sedap kat sini, pakai cantik2, mak ayah aku kat umah macam mana lah yeee...." sampai ada kawan kata saya ni anak manja, coz apa2 minta kebenaran mak.. peduli lah apa orang nak cakap kan, as long as hidup saya ni dapat redha mak ayah..mak ayah redha, Allah pun redha kan? itu lagi penting... kalau hidup ni asyik nak pikir apa pandangan manusia, memang tak kan kemana lah.. tak maju lah gamaknya..

em..rasa macam dah lari topik pula? eh, tak juga, nama pun tajuk hari ni, Random Typing.. so, boleh lah taip je apa yang nak ditaip dengan bahasa santai dan sempoi. nanti2 lah ye kalau nak bahasa sastera. sekarang ni kita santai, rojakkan bahasa.. hehehehe..

inshaAllah, 20 Mei 2014 ni balik rumah sekejap, akad nikah jap, eh, bukan saya, kakak saya.. hehe.. 24Mei 2014 akad nikah.. majlis inshaAllah lepas Raya Aidilfitri nanti.. kiranya nanti, masa saya konvo bulan 11 ni, inshaAllah, mereka datang terus honeymoon kat sabah... gituuu... sambil menyelam minum air...gituu... Ayah dah tanya-tanya dah ni, kakak dah nak kawen, awak bila nak tunjuk calon kat abah?... dusshh.. disebabkan saya terus mendiamkan diri, tak amik port apa yang ayah cakap, sampaikan senyap2 ayah pi cari calon untuk saya.. ambooiii... cepat2 tolak..terkejut den.. bukan apa abah, sabar naaaa... saya punya cita-cita nak bahagiakan ayah dengan mak dulu.. banyak sangat saya berhutang dengan mereka berdua.. kalau boleh, bagi masa untuk saya berbakti dulu.. inshaAllah, sampai jodoh, Allah akan permudahkannya...

ehem.. nak merepek kerepek keropok apa lagi ye?? haaaa... STRESS saya.. ada kawan2 lelaki sekolah saya ni haa.. asyik call.. saya memang jenis yang tak suka cakap dengan lelaki, tambah2 dalam telefon. ada sorang kawan ni, call banyak kali. pelik juga saya.

saya mesej lah tanya, "salam.. iya, ada apa yang boleh dibantu?"
dia, "tak ada dilah. saja. nak bertanya khabar..."

reaksi saya time tu?? kalau tak kerana sayangkan telefon, dah lama telefon tu den baling masuk longkang. PERLU KE CALL kalau nak tanya khabar? PLEASE... CALL SAYA BILA ADA BENDA BETUL2 PENTING NAK BAGITAU... YANG PENTING YE..MUSTAHAK.. kalau setakat nak tanya khabar, mesej je, sy akan jawab, ye khabar baik...

me, "oh..ingat ada hal penting. tak pe lah macam tu, perlu ke call? sihat.alhamdulillah.. ok lah, ada keje sikit..undur diri dulu lahh ye...salam"

dia, "oh.. baru nak tanya macam2... ok lah..wasalam..."

ingatkan lepas tu xda lah kena kaco lagi, boleh pula dia col2 lagi.. SORRY..memang tak diangkat lah... dan boleh pula dia jumpa wechat saya, habislah, siap bagi mesej suara lagi...adehhh..

yang kawan lagi sorang pun ada juga call.. bila xjawab, katanya, "sombong dilah ni, call xberangkat....."
sombong bertempat xpe kan geng? bukan sombong, tapi macam tiada keperluan nak cakap di fon.. So my friends, my schoolmate, my chingguya, [LELAKI] ,u should know me macam mana kan, kata kita kawan sekolah, so, please, Call saya bila ada benda penting je.. membazir tau call saya, baik call mak ayah kan, lebih afdal.. tq coz tak pernah lupa saya, mohon doa untuk saya, dunia akhirat, i will pray for u too... kata sahabat kan.. =) ..


em..em..em.. cukuplah Random Typing untuk hari ni.. actually tengah buat assignment math ni, tapi tetiba tak dapat solve question, then, apa lagi, berblogwritting lerrr...rindu pula kat blog ni.. ok lah, rasanya, kena stop ni... teruskan buat assignment, then study.. hari isnin ni ada Test pula..ok... terima kasih pada yang sudi singgah blog saya, yang entah hape-hape ni.. merepek tak habis2..perasan tak habis2.. kalau singgah tu, jangan lupa, doakan untuk saya ye.... nanti Malaikat pun doakan untuk korang juga... Till we meet again, inshaAllah biiznillah.... Assalamualaikum...





Daun Maple dari Korea. ..kawan hadiahkan..huu