Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~AhLaN wAsAhLan....sELamAt dAtAng kE prOfiLE aNa bAkAL jEnAzAh~

~jAgA diRi..jAgA imAn..jAgA hAti..jAgA kEsElurAhannya..^__^~


salam seindah seharum kasturi

moga ukhwah kita harum mekar mewangi hingga ke syurga
dielahmujahidah90. Powered by Blogger.
~Rindu Padamu~Pernah tak kita merindui seseorang dan berasa terlalu rindu?Kita dengar tentang dia dari sahabat2 kita, sedangkan kita tak pernah pun jumpa dia, ataupun berborak dengan dia..Apa yang kita tahu, dia wujud.. wujud dalam kehormatan dan keunggulan..kita nak sangat berjumpa dgn dia, tetapi kita tak dapat.. kita nak sangat buktikan cinta pd dia..tapi kita tak sempat…Kita nak sangat ucapkan kata rindu pd dia, tapi kita tak larat..Kita nak setia dengan dia, tetapi kita selalu buat sesuatu yang tidak disukainya.. kerana kadangkalanya, kita mengenali dia, tapi belum tentu dia mengenali kita.. Hati terluka, dia tiada untk membangunkan kita…Mereka selalu menangis kerana cinta, tak semestinya cinta mereka ditolak, adakalanya, diri mereka terikat dengan cinta, hingga tak tahu mana pangkalnya dan mana jalan keluarnya andai saja hati di surung kerinduan…


Rindu.. sesuatu yg tak dapat digambarkan dgn kata2..tetapi dapat dirasa di dlm hati.. setiap manusia yg mempunyai hati yg murni mempunyai perasaan ini.. hatta kekasih Allah juga mempunyai perasaan rindu..teringatku satu kisah dimana Rasulullah saw pernah bersabda:


“Aku rindu pada ikhwanku.”Rasullullah memecah keheningan.Suasana di majlis pertemuan itu hening sej...enak.


Semua yang hadir diam m...em...batu. Mereka seperti sedang memikirkan sesuatu. Lebih-lebih lagi Saidina Abu Bakar.Itulah pertama kali dia mendengar orang yang sangat dikasihi melafazkan pengakuan demikian. Seulas senyuman yang sedia terukir dibibirnya pun terungkai. Wajahnya yang tenang berubah warna.“Apakah maksudmu berkata demikian Ya Rasululllah? Bukankah kami ini saudara-saudaramu? ” Saidina Abu Bakar bertanya melepaskan gumpalan teka-teki yang mula menyerabut fikiran.“Tidak, wahai Abu Bakar. Kamu semua adalah sahabat-sahabatku tetapi bukan saudara-saudaraku .” sahut Rasulullah bernada rendah.“Kami juga saudaramu, wahai Rasulullah,” kata seorang sahabat yang lain pula. Rasulullah menggeleng-gelengkan kepalanya perlahan-lahan sambil tersenyum.Kemudian baginda berkata: “Saudaraku ialah mereka yang belum pernah melihatku tetapi mereka beriman denganku sebagai Rasul Allah dan mereka sangat mencintaiku. Malahan kecintaan mereka kepadaku melebihi cinta mereka kepada anak-anak dan orang tua mereka.”


Rasulullah telah mengungkapkan kerinduannya pada ummatnya.. Namun, Ya Allah, layakkah aku merinduimu kekasihMu, Rasulullah….???


Aku menanti hikmahnya kesabaran, dan hikmahnya kepercayaan..insyaAllah.. tunjukkan aku jalan Mu…


*Ayuh.. perbanyakkan kita merindui yang BERHAK dari merindui 'mereka' yang boleh melalaikan kita.... ayuh! perbanyak selawat dan salam ke atas Nabi Junjungan kita, Muhammad s.a.w.....

0 comments: