Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~AhLaN wAsAhLan....sELamAt dAtAng kE prOfiLE aNa bAkAL jEnAzAh~

~jAgA diRi..jAgA imAn..jAgA hAti..jAgA kEsElurAhannya..^__^~


salam seindah seharum kasturi

moga ukhwah kita harum mekar mewangi hingga ke syurga
dielahmujahidah90. Powered by Blogger.
I LOVE MUSLIM!!!!^__^




assalamualaikum...

terasa sperti dh lama xmenulis notes...rs rndu pula 2k menaip2 ni..=)...em..nak tulis pe ek sebenrnya??heee..xda pe2 pn sgt...cuma ingn brkgsi rasa hati bersama shbt2..ingin mengajak shbt bersama2 berfkr..waallahualam....

utk pengetahuan shbt2,sy bru je kuar dari bilik satu2nya adik lelaki sy yang berumur 16thn..pi terjah2 notebook dia..tgk2 mvie dlm notebook dy...tapis2 mvie,kalau dpt detect mvie yg xberapa ok,mmg akn ku delete!yeah.....berjam2 jg dok kat bilik adik..cam kelakar pn ada..si kakak melepak di bilik adiknya yg teruna...dah lama xjumpa adik,dh 6bln,so..ms ni lah amik peluang tnye keadaan adik..sejujurnya..diri ni cb 2k memahami adik,cb menyelami isi hatinya cz adik kan lelaki,sy perempuan..hati lelaki,bg sy lah,mmg susah 2k dfhmi..so..sy punya cara sendiri 2k tambat hati adik sy..(eh2..cam kekasih plak..hehe..)..alhmdulillah..satu persatu cerita adik kngsikan...(wat pengetahuan shbt2,adik ni perahsia sikit,beselah,lelaki ktakan..hehe)....

terjah pnyer terjah,cerita punyer cerita,akhirnya..mataku singgah pada folder gmbr n video skol adik...yang dulunya,pernah menjdi skol saya...sy dn shbt2 lah merupakan batch pertama yg skol kat situ...3thn skol kat situ,then sy pndh skol...bile tgk2 gmbr n video 2,allah..rindunya pd skol lama sy 2,sekolah menengah kebangsaan jengka 12..skol di mana punyai memory yang indah...segala2 bermula dari situ.....rindu ingin kembali ke zaman dulu..=(..terima ksh pd shbt2 ats kngn yg shbt2 bg pd sy....=)

dalam gembira melihat gmbr2 2,terselit sejuta kekecewaan..=(...masyaallah..gmbr2 mereka,sumenya xmenjga ikhtilat pergaulan..lelaki dn perempuan dgn selamba zirafah je pose dkat2,berpegangan tgn..mengucap pnjg sy...allah...hampir menitis air mata ini...=(..nth knpa,hti ini begitu sayu melihat keadaan adik2 junior sy 2..mgkn persaan ini wujud krna rasa cnta sesama insan tnpa mengira pngkt,harta,rupa atw hbgn kekeluargaan..insyaallah...sayu sgt hati ini..melihatkn pemakaian adik2..nauzubillah..hlng sdh konsep aurat yg perlu mereka praktikan...

lantas..sy bertnya pd adik....

"adik...kat skol skng,da ramai x bebudak perempuan yang pakai tudung labuh??.."

"tudung labuh????macam Ya pakai ke??.."..(Ya itu merujuk pd sy,panggilan mnja dirumah..hehehe...)

"yela adik...labuh cmne lgi...ketuk kang budak ni..."(wat2 marah je...hehe..)

"huish...langsung xda!!!!coppsss...ada2!tapi sorg je....itupn..cian dy....kena kutuk2 ngn org......"

"hah????!!!!!sorg je??allah!!!!kena ktuk??kenapa plak???"...

"yela...kena kutuk...dy sorg je kot yg pakai tdung labuh...yng lain xpakai pn...2 yg dy kena kutuk..cian2.."..

allah..mengucap panjg saya..hmpir nak mengalir air mata ini...sedih...kecewa..terkilan......

kalau shbt2 nk tahu,masa batch saya dulu,skol sy 2 dwajibkn 2k bertudung labuh,memndgkn time 2,rmai sgt stdent perempuan pakai tudung yg pendek ke skol....so..pengetua kuatkuasakan arahn spy wjib bertdg labuh,wlupn kmi hnya skol harian biasa...tp..biasalah..manusia..hnya sedikit sje yg setia ngn arahn pengetua dsmpg mengaplikasikan suruhan 2k melabuhkan tdung melebihi dada..insyaallah...masa zaman sy dulu...rasa sgt2 bez..wlu da certain yg ingkar,tp msh da golongn muslimah yg pertahankn identiti muslimah mereka(geng2 saya lah 2 kan syu kan??..ecececece..selingn jap..hehe)...

bila dbndgkn zmn sy dulu ngn skng,sgt2 jauh berbeza..sy yakin,shbt2 jg msti begitu jg...betul,people change by time...tp..alangkh bgz jika yg berubah itu ke arah yg lbh baik..tp...sebaliknya berlaku....hati ini sgt sedih...cz pe yg kami pertahankn dulu..pe yg kami wat dulu..hnya bertahan seketika cuma...terlalu byk kenagn yg ku tglkn di sana..terlalu byk diri ini tertarbiyah ms di skol dulu...kita bertemu dan berpisah kerana allah..maka...episod perpisahanku bermula..hati ini tdk mahu meninggalkn skol itu,krn byk lg sy ingn berbkti pd skol itu,..tp..apakn daya...rezeki ku di tmpt yg lbh bgs lg..waallahualam....sy hnya bgthu pd shbt2 2hari seblum pemergiaanku ke skol baru..tp..mereka sume dpt mengagak yg sy akn pindah skol...maka..tinggallah skol..tinggallah kenangn..nmun..perkara2 yg bermnfaat xkn ku lupa 2k amalkan...insyaallah..teringt daku pada kata ustaz rahim,yakni guru PAI kami merangkap guru pengawas skol kami..sblum sy pndh skol,ustz rahim buat perjumpaan pengawas..katanya..."saya dh xnmpak ciri2 kepimpinan pd kalian sume 2k djadikan calon ketua pengawas skol 2k thn depan..calon yg sy suka,dan ada ciri2 2,akn pindah skol xlama lg..sedih bila xda calon yg dpt gntikan beliau......."...sy dgr penuh kusyuk time 2..(actually,time 2 ngntuk..2 yg kusyuk sgt 2..hehe).........dlm2 mengntuk 2,tertnya2 gak,sape lah ustz mksdkn 2..cm hebat je orgnya..jelz pn da ni..ecece..

"fadzilah.......fadzilah..."..alamak...ustz pnggil sy!!dy perasan kot sy tertido(mmg sje nk tido..hehe)..dgn muka comel ala2 kucng minta nsi,sy pn sahut sahutan ustz...

"ya ustz...saya..kenapa??"..kontrol2..jgn nmpk muka ngtuk...hee..

"kamu akn pndh kn mgu depan?nmpknya..susahlah sy nk cri pengganti kamu..."

"ye ustz..insyaallah..da rezki..pndhlah sy..."

"ok..mg brjay di tmpt baru..mg brjaya jd doktor..(hehe..dulu cita2 nk jd doktor,nk smbg kt mesir,tuuu...universty al azhar...tp bkn rzki dlm bdg perubatan..terjun bdg math..hehe)....mg2 kt tmpat bru,jd pemimpin muslimah hebat..insyaallah.."

glurppp....pengganti??mksd ustz??oh!!no!!aku lah yg dmksdkn td..hailaa...tingginya harapan ustz pdku...rasa xlayak diri ini....

ble teringtkan kengn lalu..pe yg ustz katakan....rasa sedih hati ini...bagaimanalah perasaan ustz skng ni,melihtkn adik2 ku yg sdh jauh terleka ni...ustz...sy sgt2 teringn 2k membntu ustz...tapi........................

terfikirkah sahabat???kadang2..kita ni selfish......kenapa kita hnya mahu perbaiki diri kita sendiri tp dlm masa yg sama kita membiarkn shbt2 lain leka dgn dunia ciptaan mereka sendiri....???knpa kita tdk bersama2 mereka.menarik mereka ke jalan benar??mgkn bkn byk,tp sekurg2nya kita ada usaha 2k mngajak mereka..ye..sy tahu..bkn sume diberi kepetahan 2k berbicara...ketajaman dlm berbicara...kebijaksanaan dlm menyusun kata2..kelembutan dalam ktegasan melakukan sesuatu..tpi..mesti di ingat..kita sume dianugerahkan keistimewaan yg berbeza mengikut kemampuan kita....sebaiknya kita menggunakan anugerah yang diberi kat kita 2 2k aplikasikan dlm kehidpn....

ya..saya tahu...setiap org mengenali islam dgn cara yg berbeza..ditarbiyah dgn cara yg berbeza...saya tahu..sahabat2 majority dari skol agama...dari maahad..para hafiz..hafizah..insyaallah....sdgkan..sy hnya insan biasa..dr skol biasa..byk kekurgn pd diri ini..tp..sy mncb 2k jd yg terbaik...serah pd allah 2k menilai usaha sy..mudah2han diri ini dtrma di sisinya..amin.....knapa kita perlu memilih2 sahabat??yup..benar...kita mmg kn cri kwn yg baik,spya kita pn akn jd baik..tp..once dh berjmpa ngn kwn yg indah akhlaknya,usahlah dilupakan pada yg "biasa" ni..tp..sy prcaya..insyaallah..shbt2 sy bkn sprti bgitu...shbt2 sy akn brkwn dgn sesiapa sje...kan??..teringt sy pd kata2 sorg shbt sy...lbh kpd pertnyaan.."kak dila,knpa mereka2 yg bertdg labuh ni,yg berkopiah2 ni suka brkwn2 ngn kelompok2 mereka je??xcmpur sgt dgn golongn2 org cam kami ni...."

allah..mcm 2 rupanya pndgn mereka..sy psti..shbt2 pn pasti pernah melalui situasi ini bkn??pasti pernah diterjahkn dgn soalan td kan??em...benar jg kata mereka..mgkn itu jg salah kita...ingin berjuang..ingin berdkwh pd golongn2 spt mreka,tp kita xpernah(bkn sume,tp sesetgh je) cb fhami mereka,berkwn ngn mereka,dekati hati mereka...xgitu??mgkn itu sedikt silp kita..waallahualam.....

cb shbt2 p skol shbt2,tgk bagaiman suasana dulu dn skrng??mana lbh baik,mana lbh elok??alhmdulilah,bg yg lbh elok 2,sy tumpg gmbra,tp bg yg mgkn sma ngn situasi sy ni,kita perlu bertindak...

xpon..xperlu p jauh2 kat skol nk tgk keadaanya,cb tgk kat sekeliling shbt2...lbh parah atw lbh baik??wallahualam...diri ini jg xbaik..dan mgkn...lbh teruk lg dr shbt sume..tp...hati ini melonjak2 utk membntu shbt2,adik2 terutamanya,yg nt merekalah generasi yg akn mencorakkn kehidupan ni...kat jengka sendiri,tempat tinggal saya,pabila petang2 saya menyulam kasih bersama sahabat baik saya,syuhada mohamed rashid,kami akn "melepakkan" diri di beranda rumahku,dan kami akan memulakan perbualan kami,n insyaallah,mudah2han setiap prbualan kami 2 bermanfaat...smbil2 berborak 2,kami memndg jalan raya.,..mengucap pnjg kami..bila mana,yang lalu2..majority adik2 yg xbertudung!menampakkan aurat sana sini...membonceng motosikal dgn bkn mhrm,tnpa segan silu berpelukan..nauzubillah..sedih hati kami...dan..bila lalunya lelaki2,msti mereka akn 2 3 kali memndg kt kmi..pelik barangkali...melihatkan msh ada golongn yg menutup bdn mcm hntu bungkus..(kami lah 2..hehehe)..lgpn...mgkn mereka buat proses pengecaman kot..yela..kami kan jarang menunjukkan muka di khalyak ramai melainkn kalau ada function2(ecee..speaking..=)..) atw da hal2 pntg...waallahualm..cb 2k bersgka baik........=)

melihatkan keadaan ini...rasa terpgil 2k bntu mereka..mgkn bkn byk,tp cukuplah sedikit mengikut tahap kemampuan msg2...sy xnk nt di "sana" kelak,sy akan dtnya sume ni...sy xnk nt ble selangkah je lg nk msuk syurga,tb2 hadirnya si aminah ni mengatakn bhawa sy sikit pn xajak dy wat kebaikan...so..sy nk bntu mereka...sy jg mahu perbaiki diri sama2 ngn mereka...bkn kerana sy nk msuk syurga sorg2,tp sy jg nk msuk syurga sama2 kalian...sma2 kita kejar redha allah..teringt sy pd novel sinergi..karya hilal asyraf....mengenai iman....sinergi iman....1+1=3...+ itu merujuk pada iman...org yng briman itu,melakukan sesuatu prkara hnyalah krana redha allah...sy xkata sy beriman..tp insyaallah..sy beriman...sy xkata,xberani dan xlayak 2k mengatakn sy ikhls 2k membntu shbt2,krn ikhlas itu hnya allah sje yg dpt menilainya....pe yg leh sy katakan...sy ingin membntu diri sy dn shbt2 2k msuk syurga allah...sy sedih...kecewa...melihat keadaan umat skrg ni....adik2...shbt2...kakak2...abag2...n saudara islam skng....kebykan leka dgn dunia cptaan mereka sndri.....sy jg kdg2 terleka...permintaan sy...tatkala diri ini terleka,terpesong jauh....tatkala saat itu terjadi..wahai shbt2 sperjuangnku.......pndglah aku dgn penuh kasih syg....renunglah aku dgn setulus htimu..jgnlah membenci aku...pimpinlah aku bersama2 kalian 2k msuk ke syurga...kerana...aku pn akan melakukan begitu jg..xkn ku biarkan shbt2 jauh dri redha allah....mohon kesudian 2k mbntuku shbt.....=)

jgnlah memndg hina pd mereka yg yg kurang elok akhlaknya,dan jgnlah menyanjung tinggi pd mereka yg tggi akhlaknya...segala2 puji hnya bg allah....sama2 lah shbt2 yg tahu hukumnya...bersama2 kita berjuang....bagi shbt2 yg mgkn tlh jauh terlagho,kembali lah pd yg benar....pintu taubat masih terbuka shbt2...allah itu maha pengampun...=)..bg shbt2 ku,muslimah terutamanya.....jg lah diri kalian...sy mohon...tutplah aurat shbt2...berubahlah shbt2...berubahlah...sama2 lah kita berubah....kasihanilah jua pd kaum adam ini...usah menyeksa mereka...mereka byk lg tanggungjwb yg perlu mereka laksanakn......tutuplah auratmu wahai muslimah kesygnku.....=)....

buat shbt2 musliminku,maaf ku pohon bg pihak shbt2 ku,mg dikau berjaya bermujahadah nafsu....sama2 lah kita bermujahadah...sama2 lah kita berjuang....dont u ever ever ever ever give up wlupn pe yg kita smapaikan tdk dterima org,dihina,di caci..itulah cabaran kita bg org2 yg beriman..xkan digelarnya org itu beriman andai allah tdk memberikan ujian wat org2 beriman itu..waallahualam...

em,.nmpknya..tiada pe dah yg nk dicoretkan..allah...bru perasan,pnjg bebenor den merepek ni..hailaaa...cian kat shbt2 nk baca,n mgkn jg da yg baca hnya separuh je..huhu..xpela...cm luahan rasa dri seorg muslim wat shbt2 muslim yg lain...yang baik itu dtg dari allah,dan yg bruk itu dtg dr allah jg nmun dgn izinnya dsmpaikan melalui diriku yg hina lg dhaif ni.....salam juang..salam jihad...salam ukhwah.....salam seindah seharum kasturi....

dielah mujahidah......(DM)

(Hehhee...actually..adik laki sy 2,xbg sy panggil dy adik dh,cz dy kata dy dh besr dh..malu kot??hehe..tp sy msh tetap akn pgil dy adik!!!heeee)

2 comments:

Anonymous said...

Just wondering..kenapa awak tak apply masuk kelas Alpha waktu pindah SMKJP dulu ye?

sEindAh mAwAr bErdUri_bidAdAri syUrgA_ said...

hehee...actually ida,cgu bagi choice jg dulu...dy tgk reslt kami bgs,then dy twarkn kelas alfa kat kami,amik bA...mmg hati ni melonjak kegembiraan,tpi...kami nekad,amik kptsn,kelas beta...mgkn dr situ lg byk prkara yg kami akn belajr..insyaallah...dok dlm kelas beta 2,mmg sgt2 menguji kekuatan hati..yela...mcm lah xtw kn,suasana bdk2 kls beta 2 cmne...heee...but,pe2 pn,ia sgt bez!!yeah...so..setiap pe yg allah bg kat kita 2,setiap kejadian yg kita lalui 2,akn da hikmhnya...insyaallah...=)...